De wegwijzer Herstelactiviteiten, Martijn

De wegwijzer Herstelactiviteiten, Martijn

Als ervaringsdeskunidge is het belangrijk dat je zelf een herstelproces hebt doorlopen. Voor een overzicht van alle herstelactiviteiten in Amsterdam kan je kijken op de site van Herstelwerkt.
Ook Herstelwerkt heeft een Wegwijzer die jou mee kan denken over welke herstelactiviteit het best bij jou past.

Martijn Fuldner

Ik ben Martijn Fuldner, ik ben 48 jaar en woon in Amsterdam Noord. Na een leven in de horeca heb ik op mijn 40e een levens veranderende keuze gemaakt. Ik leefde al veel te lang in een ontwrichtende situatie waarin ik aan het overleven in plaats van aan het leven was. Ook al waren er fijne en mooie momenten, de levensstijl van toen kon ik niet heel lang meer volhouden.

Wat was er dan aan de hand vraag je jezelf misschien af? Vanuit mijn jeugd heb ik een sociale angststoornis waardoor ik me terugtrok en steeds somberder werd. Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met drank en drugs en dat gaf mij een manier om met mijn kwetsbaarheden om te gaan.

In mijn eigen herstel, met eerst een behandeling voor de verslaving en daarna behandelingen voor depressie en angst, heb ik mijn eerste stappen als ervaringswerker gemaakt. Bij mij op de hoek werd het Respijthuis Amerbos van HVO-Querido geopend en al snel mocht ik daar als vrijwilliger aan de slag. Toen daar op een gegeven moment een vacature vrij kwam voor een functie als ondersteuner heb ik gesolliciteerd en de kans gekregen om weer volledig aan het werk te gaan.

In het Respijthuis heb ik mezelf enorm mogen ontwikkelen. Niet alleen van vrijwilliger naar een betaalde baan maar ook als mens. Ik heb bij het Herstelbureau en bij de Vrijwilligersacademie verschillende cursussen en trainingen gevolgd in het kader van ervaringsdeskundigheid. Al deze trainingen hebben me goed voorbereid op de HBO-opleiding ‘Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn’ aan de Hogeschool van Amsterdam waar ik afgelopen jaar mijn diploma voor gehaald heb.

Per 1 september mag ik mezelf Wegwijzer Herstelactiviteiten noemen. Een mooie uitdaging om het aanbod van herstelactiviteiten in de stad te gaan verkennen en zo veel mogelijk mensen ervan op de hoogte te brengen. Onder andere via www.herstelwerkt.nl.

Waarom wil ik dit dan gaan doen? Ik heb in mijn eigen herstel maar ook in mijn werk gemerkt dat het vaak erg lastig is om activiteiten in de buurt te vinden. Ook al is er heel veel te doen in de stad in het kader van herstel, het aanbod is niet altijd zichtbaar of bekend bij de Amsterdammer en de hulpverleners. Ik hoop door mijn werk een mooi overzicht te maken van de herstelactiviteiten in de stad dat op een laagdrempelige manier door zowel de Amsterdammers als de hulpverleners te vinden en te gebruiken is.

Mocht je tips of vragen hebben kan je contact met me opnemen via martijn.fuldner@hvoquerido.nl .