Deze training is op dit moment nog niet ingepland.
MOED ( Medewerkers Opleiding ErvaringsDeskundige)
Ben jij werkzaam in het sociale domein of de zorg en heb je zelf een ingrijpende levenservaring doorgemaakt? Heb je minimaal aantoonbaar MBO-3 werk- of denkniveau en werk je met cliënten met psychische en of psychosociale problemen? Heb je besloten dat het tijd is open te zijn over je ervaringen en overweeg je deze om te zetten naar ervaringsdeskundigheid? Dan is de eenjarige opleiding MOED, Medewerkers Opleiding ErvaringsDeskundige vast iets voor jou. Vrijdag 20 oktober 2023 start de opleiding in Amsterdam.
Deze MOED opleiding is een co-productie van Howie the Harp met ROC Zadkine en wordt aangeboden op MBO-4 niveau op basis van het MBO keuzedeel Ervaringsdeskundigheid.
Doel en inhoud
In de MOED opleiding staan ontwikkeling van ervaringskennis, theoretische en praktijkkennis op het programma. Hiermee maak je de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige eigen. Tijdens de opleiding staat er een persoonlijke coach voor jou klaar bij wie je terecht kunt met vragen over alle aspecten van de opleiding.
Als je in het bezit bent van een relevant mbo-4 diploma in zorg en welzijn volg je het keuzedeel ervaringsdeskundigheid. Deze rond je af met een mbo-4 certificaat. Het resultaat wordt opgenomen in het diplomaregister. Hiermee kun je je profileren áls en solliciteren óp functies als ervaringsdeskundige.
Het programma bevat de volgende thema’s:
- Persoonlijke ontwikkeling
- De competenties van de ervaringsdeskundige
- Achtergrondkennis over ervaringsdeskundigheid
- Tools voor in de praktijk
Aspecten uit de opleiding:
– Kennis over ervaringsdeskundigheid, kerntaken, belangrijke begrippen als; ontwikkelprocessen, empowerment, eigen kracht, stigmatisering en zelfhulp.
– Werkvormen en tools die het proces om eigen regie ter hand te nemen mogelijk maken.
– Omgaan met levensgebeurtenissen en de impact ervan op zelfbeeld, identiteitsgevoel en wereldbeeld.
– Begeleiden van cliënten bij hun ontwikkeling door inzet van ervaringsdeskundigheid
– Eigen ervaringskennis afgestemd aanbieden, delen en weten wanneer eigen ervaringen achterwege laten van belang is.
Tijdsinvestering
Via een blended programma (deels online, deels contactonderwijs) volg je eens per twee weken een dag opleiding. In totaal zijn dit 18 dagen. Daarop volgen nog enkele dagen voor de eindpresentaties. Daarnaast besteed je 570 uur aan praktijkgerelateerde portfolio-opdrachten onder begeleiding van een collega (ervaringsdeskundige).
Bijzonderheden
Voor meer informatie en aanmelding klik Hier